Elsassi (tämä on kielitoimiston suosittelema muoto)
Mielenkiintoinen lista |
Equisheim |
Wolfbergerin viinimyymälä, muuta riesling rivissä |
Lyon
Seuraavat kaksi yötä kului Lyonissa.
Hotelli kävelymatkan päässä ydinkeskustasta: lukittu parkkihalli
ja internet-yhteys. Ensimmäisenä iltana Ranskan pysäytti
EM-välierä Saksaa vastaan. Lyon keskustassa suuri aukio oli
rakennettu fanikatsomoksi. Tunnin jonotuksen jälkeen pääsimme
turvatarkastuksen läpi varsinaiselle alueelle tuhansien muiden
kanssa. Kalja virtasi ja laulu raikui. Tunnelma oli kaiken kaikkiaan
melko riehakas ja meno yltyi yltymistään Ranskan avausmaalin
jälkeen. Ranska siis lopulta voitti ja se kuului katuilla. Torvet
soivat ja huuto kaikui pitkin katuja vielä pitkään pelin jälkeen.
Emme enne olleet käyneet Lyonissa (tai
ainakaan siten että siitä jotakin muistaisi), joten tämä oli uusi
tuttavuus. Näin lyhyen tutustumisen jälkeen paikka tuntui todella
mukavalta. Keskusta on melko tiivis ja helposti saavutettavissa joko
kävellen, kaupunkipyörällä tai laajalla julkisella
liikenneverkolla.. Jos vertaa esim. Pariisiin niin jos ei välttämättä
halua nähdä Eifel-tornia ja Mona-Lisaa niin melkein suosittelisin
Lyonin kaupunkilomakohteeksi. Ravintoloita ja kuppiloita riittää,
samoin kauppoja joka lähtöön ja lienee täällä
kulttuuritarjontaakin vaikka tällä kertaa se jäi väliin (jos
tuota futismatsia ei lasketa sellaiseksi).
Crêpe |
Lyon on myös ranskalaisen kulinarismin
keskus. Jo pelkästään Michelin-tähtiravintoloita lienee pitkälti
toista tusinaa. Tällä kerralla emme olleet varanneet mitään
etukäteen, joten tyydyimme hiukan edukkaampiin vaihtoehtoihin.
Ensimmäisenä ilta söimme vanhassa kaupungissa pikku ravintolassa.
Toinen meistä uskaltautui maistamaan sisäelimistä tehtyä pataa.
Olikohan se nyt siiten mikään herkku – erikoista ainakin
suomalaisittain ajatellen. Toisena iltana hakeuduimme aitoon
bretagnelaiseen crepes-ravintolaan: ei mitään Nutella lettua vaan
kunnon perinteinen lihatäytteinen ja juomaksi tietenkin aitoa
siideriä leveästä “kahvikupista”. Tämä on siis
bretagnelainen perinne ja esim. Pariisista näitä löytyy ainakin
yksi kadullinen. Ohuen ison lätyn pälle laitetaan juustoa,
lihaa/makkaraa, kananmunaa, kasviksia, jne. Vähän niin kuin pizzan
tyyliin (ilman tomaattia). Ko. Lätty paistetaan isolla levyllä ja
lopuksi lätyn reunat käännetään päälle. Ja siis juomaksi
bretagneaista omenasiideriä. Jälkiruuaksi sitten makella
täytteellä.
Lyonissa vierailimme myös matkan
ensimmäisissä museoissa: marionettimuseo ja
elokuva-/pienoismallimuseo. Näistä ensimmäinen oli noin kahden
huoneen kokoinen kun taas jälkimmäinen kuudessa kerroksessa. Jos
elokuva ja eritoten niiden teko ja rekvisiitta kiinnostaa niiin tämä
elokuvamuseo on mielenkiintoinen paikka.
Hiukan menoamme hidasti sää; lämmintä
riitti yli 30 astetta. Kävelimme sinne tänne ja kiipesimme yhdelle
monista kukkuloista näköaloja ihailemaan. Hieno pysähdys kaiken
kaikkiaan.
Lyon |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti