sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Elsassi (tämä on kielitoimiston suosittelema muoto)

Mielenkiintoinen lista
Equisheim
Saksa jää taakse ja Ranska odottaa. Ensimmäisen siirtymäyön vietimme sattuman kaupalla majapaikaksi valikonoituneessa Equus..., equis … , hei mikä tän paikan nimi oikein on! Equisheim keskellä Elsassin viinialuetta. Paikkakunta osoittautuin erittäin idylliseksi ja miellyttäväksi pikkukyläksi, joka oli täynnä pienien viinitalojen myynti- ja maistopisteitä sekä pieniä ravintoloita. Muutamia pulloja tarttui ihan väkisin mukaan. Paikkakunnalla on myös Wolfbergerin viiniosuuskunnan “viinitehdas” ja esittely tila. Kyseinen viinivalmistaja on tuttu Suomenkin Alkosta. Kyseessä on siis usean viintilan yhteenliittymä. Tilat tuottavat rypäleet, jotka tämä osuuskunta siis muokaa viiniksi oman nimensä alla. Yleensähän täällä viininviljelijän nimi näkyy pullon kyljestä. Kaiken kaikkiaan hienoa ja mielenkiintoista aluetta ja tänne Elsassiin voisi tulla joskus pitemmäksikin aikaa ja kierrellä pyörällä kylästä kylään. Ja aamulla matka jatkuu kohti Lyonia. Ranskassa muuten ovat tiet paljon paremmassa kunnossa kuin Saksassa. Liekö syys tietullien.


Wolfbergerin viinimyymälä, muuta riesling rivissä


Lyon

Seuraavat kaksi yötä kului Lyonissa. Hotelli kävelymatkan päässä ydinkeskustasta: lukittu parkkihalli ja internet-yhteys. Ensimmäisenä iltana Ranskan pysäytti EM-välierä Saksaa vastaan. Lyon keskustassa suuri aukio oli rakennettu fanikatsomoksi. Tunnin jonotuksen jälkeen pääsimme turvatarkastuksen läpi varsinaiselle alueelle tuhansien muiden kanssa. Kalja virtasi ja laulu raikui. Tunnelma oli kaiken kaikkiaan melko riehakas ja meno yltyi yltymistään Ranskan avausmaalin jälkeen. Ranska siis lopulta voitti ja se kuului katuilla. Torvet soivat ja huuto kaikui pitkin katuja vielä pitkään pelin jälkeen.
Emme enne olleet käyneet Lyonissa (tai ainakaan siten että siitä jotakin muistaisi), joten tämä oli uusi tuttavuus. Näin lyhyen tutustumisen jälkeen paikka tuntui todella mukavalta. Keskusta on melko tiivis ja helposti saavutettavissa joko kävellen, kaupunkipyörällä tai laajalla julkisella liikenneverkolla.. Jos vertaa esim. Pariisiin niin jos ei välttämättä halua nähdä Eifel-tornia ja Mona-Lisaa niin melkein suosittelisin Lyonin kaupunkilomakohteeksi. Ravintoloita ja kuppiloita riittää, samoin kauppoja joka lähtöön ja lienee täällä kulttuuritarjontaakin vaikka tällä kertaa se jäi väliin (jos tuota futismatsia ei lasketa sellaiseksi).
Crêpe
Lyon on myös ranskalaisen kulinarismin keskus. Jo pelkästään Michelin-tähtiravintoloita lienee pitkälti toista tusinaa. Tällä kerralla emme olleet varanneet mitään etukäteen, joten tyydyimme hiukan edukkaampiin vaihtoehtoihin. Ensimmäisenä ilta söimme vanhassa kaupungissa pikku ravintolassa. Toinen meistä uskaltautui maistamaan sisäelimistä tehtyä pataa. Olikohan se nyt siiten mikään herkku – erikoista ainakin suomalaisittain ajatellen. Toisena iltana hakeuduimme aitoon bretagnelaiseen crepes-ravintolaan: ei mitään Nutella lettua vaan kunnon perinteinen lihatäytteinen ja juomaksi tietenkin aitoa siideriä leveästä “kahvikupista”. Tämä on siis bretagnelainen perinne ja esim. Pariisista näitä löytyy ainakin yksi kadullinen. Ohuen ison lätyn pälle laitetaan juustoa, lihaa/makkaraa, kananmunaa, kasviksia, jne. Vähän niin kuin pizzan tyyliin (ilman tomaattia). Ko. Lätty paistetaan isolla levyllä ja lopuksi lätyn reunat käännetään päälle. Ja siis juomaksi bretagneaista omenasiideriä. Jälkiruuaksi sitten makella täytteellä.
Lyonissa vierailimme myös matkan ensimmäisissä museoissa: marionettimuseo ja elokuva-/pienoismallimuseo. Näistä ensimmäinen oli noin kahden huoneen kokoinen kun taas jälkimmäinen kuudessa kerroksessa. Jos elokuva ja eritoten niiden teko ja rekvisiitta kiinnostaa niiin tämä elokuvamuseo on mielenkiintoinen paikka.

Hiukan menoamme hidasti sää; lämmintä riitti yli 30 astetta. Kävelimme sinne tänne ja kiipesimme yhdelle monista kukkuloista näköaloja ihailemaan. Hieno pysähdys kaiken kaikkiaan.
Lyon

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti