Saksa
Saksalaisia herkkuja |
Alkumatka
sujui vanhaan malliin: illalla Turkuun ja auto laivaan, aamulla
kuudelta Tukholmassa ja siitä kohti etelää Ruotsin halki sateessa
– Tanskan salmet, Jyllanti ja illaksi Saksaan. Tällä kertaa
pysähdyimme 10 tunnin ajon jälkeen Rendsburgin pikkukaupunkiin
Kielin kanavan varteen. Kaupunki ja hotelli olivat löytyneet ihan
sattumalta ja taas molemmat valinnat osuivat suhteellisen hyvin.
Matkoilla tarttuu aina silloin tälllöin matkaan myös pala
historian tuntemusta. Tällä kertaa selvisi, että nykyinen
Schleswigin alue Pohjois-Saksassa on olut aikoinaan ollut osa Tanskaa
ja vasta 1800-luvun jälkipuoliskolla ”suuren” Tanskan ja
Preussin välisen sodan seurauksena alueesta tuli saksalainen. Siis
nauttikaamme siitä tutustumalla saksalaisiin kulinaarisiin
herkkuihin: olutta ja rasvassa paistettu sikaa eri muodoissa
perunoiden kera.
Kaupungissa on melkoinen insinöörityön näyte: rautatiesilta yli Kielin kanavan – 2,5 km terästä korkealla ilmassa. Aikaisemmin sillassa on ollut myös eräänlainen ilmassa kulkeva riippulossi (vaijereissa roikkuva lava liikkuu sillan alla).
Taas tietyö |
Aamulla
autobahnille takaisin ja matka jatkuu kohti varsinaista ensimmäistä
lomakohdetta Rüdesheimia Frankfurtin lähellä. Kuten aina matka
kulkee välillä melkoisella vauhdillla ja joskus madellen tietöissä
erittäin kapeilla kaistoilla rekkojen ja betoniseinän välissä.
:-( Asuinpaiksi olimme löytäneet googlettamalla ja sähköposteja
lähettämällä 2 h + k + ph noin kilometri kylän keskustasta ja
100 m korkeammalla. Siisti huoneisto pienkerrostalossa Rüdesheimin
pikkukaupungissa.
Rüdesheim on
Rheingaun viinialueen keskus ja itse asiassa melkoinen turistirysä.
Kadut täynnä turisteja ja heille suunnattuja rihkamakauppoja sekä
schnitzel ravintoloita. Hiukan pettyneinä totesimme, että yhtään
parempaa ruokapaikkaa ei kylästä löydy. Pari vuotta sitten
matkallamme löysimme läheisestä vielä pinemmästä Wallufin
kylästä useita hyviä ravintoloita, muttei täällä. Eli Rheinaun
alueella kannattaa ehdottomasti valita jokin muu kylä majapaikaksi.
Kaiken kukkuraksi Rüdesheimin vapaan WiFi verkon rekisteröinti ei
toiminut, joten olimme ilman kunnon nettiyhteyttä muutaman päivän.
Ensimmäisenä
(lauantai) iltana Rüdesheimissa oli menoa. Kaupungissa oli
jokavuotinen ilotulitustapahtuma Rhein im Flammen sekä tietenkin
Saksa-Italia futismatsi. Tuota
ilotulitusta tullaan katsomaan
matkojen takaa ja parhaat (sekä kalleimmat) paikat katsoa on
jokilaivat. Isoja, sadan metrin pituisia matkustajajaaloja pyöri
kylän edustalla kymmenkunta. Toinen suosittu paikka katsella on
kylän läheinen kukkula (josta lisää hiukan myöhemmin). Vastapäätä asui rohkea Italian kannattaja |
Sunnuntaina
suuntamisemme edelliseltä matkalta tuttuun ruusukaupunki Eltvilleen
parin kymmenen kilometrin päähän. Sillä pidettiin vuotuiset sekt-
ja bieredmeierfestivaalit. Olimme enemmän kiinnostuneet tuosta sekt
puolesta. Kylän rantakadulla oli muutaman sadan metrin matkalla
kojuja vieri vieressä: makkaraa ja muita paikallisia herkkuja sekä
tietenkin viinintuottajien kojuja. Siinähän se keskipäivä
vierähti ja tunnelma kohosi mitä pitempään viihtyi. Toki
tunnelmaa latisti alussa sade ja muutenkin kolea ilma. Eltvilleläiset
pitävät itseään Rheingaun sekt-pääkaupunkina. Hyviä juomia
siellä tuotetaankin, mutta toki muilla alueen kylillä voi olla eri
ajatukset siitä missä tuotetaan parhainta kuohujuomaa.
Erinomaista - tätä laatikko |
Seuraavana
päivänä suuntasimme heti aamusta turistikierrokselle:
hiihtohissillä ylös läheiselle kukkulalla, siellä pieni
luontopolkukierros, alas kukkulan toista puolta tuolihissillä ja
sieltä takaisin laivalla Rüdesheimiin. Maisemat mäeltä Reinin
ylle ovat kyllä mahtavat, mutta jälleen tunnelmaa latisti
puolimatkassa alkanut tihkusade.
Viinintekijä tarinoi |
Iltapäivällä suuntasimme
viiniostoksille. Aluksi viime reissusta tutuksi tulleelle
Engelmann-Schlepperin tilalle. Tilan vävypoika/viinintekijä olikin
yllätynyt nähdessään tutut suomalaiset. Palvelu oli jälleen
hyvin yksilöllinen ja ylitsepursuava: maistakaahan tätä ja tätä.
Saimme kuulla viime vuosien vaikeuksista viinitarhoilla ja miten
isäntä oli tehnyt kaikkensa selättääkseen liian sateen tai
hyökkäävät ötökät. Ja tietenkin meidän täytyi käydä
maistamassa viime vuoden vielä keskeneräistä rieslingiä suoraan
tynnyristä.Matkaan tartui muutama laatikko. Tämän jälkeen
pistäydyimme yhdellä niistä sekt-valmistajista, jonka olimme
edellisenä päivänä festivaaleilta löytänyt – laatikko
sieltäkin.
Viimeinen
Rheingau-päivä oli varattu pyöräretkelle. Pitkin viinitiloja,
osin viitoitettuja osin
omia reittejä (koska viitoitukset vain
katosivat jonnekin). Ensimmäinen pysähdys Schloss Johannisbergissä,
joka on yksi kuuluisimmista viinituottajista Saksassa. Tarina kertoo,
että joskus 1700-luvulla tilan herra/paikallinen piispa ja prissi
(siis yksi henkilö) oli metsästysretkellä, eivätkä tilalliset
uskaltaneet koskea Riesling satoon, joten rypäleet homehtuivat
puskiin. Ko. rypäleet annettiin läheisille talonpojille, jotka
tekivätkin siitä erinomaista viiniä. Näin sai alkunsa saksalainen
auslese ja hiukan myöhemmin eiswein viinityypit, jotka tehdään
jalohomeisista tai jopa jäätyneistä, myöhään poimituista
rypäleistä.Schloss Johannesbergin mailla |
Rüdesheim ja Rein |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti